Doar pentru ca apreciez arta, istoria si cultura unei tari pot sa zic ca mi-a placut Iasiul, insa doar suprafata in mp2 care este de acoperita de Palatul Culturii. Apreciez ca este renovat cu grija (in 2008 a inceput proiectul de renovare, unul dintre cele mai mari din RO) are o gradina impunatoare in terasament, arhitectura neo gotica a palatului, finisajele elegante, Sala Voievozilor (trebuie vizitata neaparat), insa cel mai mult mi-a placut expozitia de arta „Maeştrii artei interbelice româneşti în colecţiile Muzeului de Artă Iaşi”. Ne-am clatit ochii cu lucrarile lui Grigorescu (mi-a luat aerul Carul cu Boi imens din prima sala, desi nu sunt fan Care cu boi, poate din cauza dimensiunii :))), Tonitza (Chipuri Tatarasti – culori superbe), Pallady (o natura statica in culori vibrante tipice lui insa nu apreciez natura statica), Luchian, chiar si un peisaj de iarna de Ghiata mi-a atras atentia. Bun, apoi am facut tot orasul la picior, chiar si strazi anexe centrului pentru a simti vibe-ul oamenilor si al locului. It’s a NO :)) Cu parere de rau, aveam asteptari mult mai mari. Nu e nimic cool, doar cateva locuri wanna be hipster in rest multa paragina, locuri vechi, cladiri nerenovate si mentalitati nerestaurate.

Jos palaria pentru complexul Palas, ca e mai mult decat un mall, e un oras intreg, adica atunci cand spui Iasi spui Palas. E punct de reper, atractie turistica pe Tripadvisor, punct gastronomic, de shopping, de business de tot ce vrei :)) E atat de cool ca mergi la terasele de la Palas incat nici nu mai conteaza peisajul Palatului acoperit de rulote cu reclame, expozitie de masini nou lansate sau arbusti coniferi in ghivece FIX in view-ul catre Palat al terasei. Anywaaay…

In schimb pe turism religios totul merge ca pe roate. Zona cu Mitropolia arata cel putin de zici ca esti inconjurat de design danez, treci intr-o capitala europeana cand treci de poarta Mitropoliei. Coada de 1 ora la moastele Sf Paraschiva, evident ca am intrat sa ma rog si sa simt energia catedralei, (doar asa sunt inclinata catre religie, prin energie) si am ajuns direct la sicriul cu moaste fara intentie. Mi s-a parut interesanta ideea, dar turismul asta fanatic nu il inteleg. Mai ales cand iesi din zona si te reintorci la viata ta de roman speculatist, inrait si hater…

Am sperat totusi sa continui sa merg si sa ma incante promenada pietonala cu terase, restaurante, magazine, suveniruri, dar NONE of it was there. Asa ca am continuat aiurea pe strazi sa fac poze. Mi-a atras atentia hotel Traian, pentru arhitectura, dar din ce pare nu e foarte updatat la realitate. Pentru cazare recomand hotel International.

In final…drumul este ingrozitor. 6 ore de condus pe 1 banda si 1/2, nu inteleg acest concept de drum pentru ca era spatiu suficient sa toarne pe ambele sensuri de mers doua benzi in fiecare directie. 4 accidente pe drum 10 ambulante si 700 de depasiri romanesti in curbe si dealuri.

Concluzie: obositor daca locuiesti in Bucuresti, plictisitor, in 5 ore rezolvi tot ce e de vazut, dar se mananca bine si ai 30 minute de vizitat Palatul Culturii + 30 minute de mind&soul cleansing cu arta interbelica. That’s it.

Pozele mai jos, Video next post.

Kisses,

LUA

IMG_0993

IMG_1007

Casa Dosoftei

IMG_1015

Biserica Trei Ierarhi

IMG_1023

Mitropolia Iasi

IMG_1025

Opera Iasi

IMG_1028

Hotel Traian

IMG_1033

Boring romanian cities

IMG_1038IMG_1042IMG_1043

IMG_1045

Could it be any more obvious?

IMG_1055

Details to enrich the grey city

IMG_1063

Find me after lunch 🙂