Am gasit Parisul mult mai bine decat ultima data, poate mi se pare dar i-am vazut din nou stralucirea care mi-a furat inima acum multi multi ani. Ultima data cand l-am vizitat nu l-am mai vazut cu aceeasi ochi, nimeni exagerat de elegant pe strada, nu am mai vazut domni si doamne in varsta aranjati fara cusur cu miros imbatator de parfum scump sau tineri fashionisti, etnii foarte amestecate, strazi murdare si fete triste.

Acum insa am fost fericita, ne-am facut cei 15-20 km de plimbare fara destinatie cu mare placere intr-o zi insorita de noiembrie tarziu. Sau cum imi place mie la nebunie sa numesc asta “wandering” (a cutreiera ar fi cea mai potrivita traducere), am chiar si tatuat acest cuvant pe care il aplic in fiecare calatorie in orice destinatie.

Am avut o dupa amiaza singura pe care am dedicat-o unei vizite la “Lafayette” desi nu a fost o idee prea buna, exagerat de aglomerat desi nici macar nu intrasem in luna decembrie, am fost zapacita de oameni si caldura si nu am plecat decat cu o pereche de pantofi si o umbrela pentru ca incepuse ploaia afara. Desi se intunecase si ploua, am pornit la pas pe strazile magice ale orasului sub lumina felinarelor, printre picaturile fine de ploaie si mi-am linistit gandurile urmarind ca un strain lumea care alerga grabita sa ajunga acasa sau la vreun restaurant din apropiere sa cineze. Nu mi-am putut lua zambetul de pe buze si eram fericita ca traiesc si ca sunt intreaga si sanatoasa sa ma pot bucura de acea clipa. Apoi am luat un taxi si am plecat spre Cafe de l’Homme sa cinez impreuna cu familia. Incredibila vederea noaptea spre Tour Eiffel, mai ales ca am prins in prim plan si ploaia.

Desi vremea nu prea a tinut si in restul zilelor cu noi macar am avut cateva activitati interesante de facut indoor. Am vizitat expozitia lui Gauguin la Grand Palais, care iti ia aerul, este magica efectiv. Si natura si cultura tahitienilor l-au ajutat mult, dar lumina din pictura sa este arta pura at its best. Apoi am vizitat fundatia Louis Vuitton unde era organizata expozitia “Being modern – MoMa in Paris” o expozitie facuta in colaborare cu “Museum of Modern Arts” in New York. Ce m-a impresionat de acolo a fost exact prima piesa, “Pasare in spatiu” a lui Constantin Brancusi, expusa pentru prima data in Franta. Am mai vazut apoi un Signac care era de dimensiuni impresionante si care probabil realizarea lui a durat foarte mult fiind in stil pointilist, dar foarte vii si atragatoare culorile lui. Restul destul de plictisitor pentru o iubitoare de impresionisti :)) Mi-au placut in schimb diversele instalatii ale artistilor americani. Cele din poza de mai jos sunt bomboane albastre, rosii si albe iar artistul te invita sa ii consumi arta ca un statement despre nothing lasts forever, sau cel putin asa am perceput-o eu.

In rest am “vizitat” cateva strazi cu magazine cum imi place mie, caci locurile stil Lafayette sau Bon Marche m-au zapacit de cap si am cascat gura la fel si fel de obiecte, decoruri, prajituri sau pantofi ciudati. Despre mancare nu mai discut, am mancat foarte bine, cel putin pentru cat se poate manca de bine in Paris daca nu mananci carne 🙂 Ai mei in schimb s-au bucurat la maxim de foie gras, si alte specialitati din carne, eu m-am bucurat de fiecare pahar de vin rosu si sampanie pe care am putut sa le beau la fiecare pranz si cina alaturi de salate sau ton de cele mai multe ori :)) Am mancat pentru prima data baby Sole, extrem de bun, la fel si scoicile St Jaques, am fost la un restarant deloc high profile in piata Constantin Brancusi, recomandat de un medic parizian si intr-adevar desi asteptarile nu au fost mari de cum am intrat, am mancat poate cea mai buna masa de peste ever si si am baut cel mai bun coniac la finalul cinei. Nu mi-a placut niciodata coniacul insa cel de acolo este foarte fin, ni l-au ales special de la barul de coniac.

Ne vom revedea in martie Paris si sper la zile mai blande pentru vechea ta admiratoare,

LUA

IMG_1639IMG_1649IMG_1659IMG_1687IMG_1694IMG_1697IMG_1721IMG_1668IMG_1676IMG_1685IMG_1699IMG_1671IMG_1726